Skip to content

Asiakaskokemus Rizzi Venanzia ja Piira Olli-Pekka

Arkkitehdin kotona eli miten työn tilaajasta tulee työpari
 
 

Venanzia Rizzin ja Olli-Pekka Piiran kotona voi aistia kansainvälisiä vaikutteita monellakin tavalla. Vuonna 1907 valmistunut jugend-tyylinen talo on selvinnyt sodista, joista muistuttavat olohuoneen ikkunan alla näkyvät hiiltyneet jäljet lattiassa. Ne kuuluvat talon luonteeseen, eivätkä asukkaat halunneet häivyttää historiaa. Valoisassa ja tilavassa asunnossa on käytetty hallitusti kirkkaitakin värejä, metallia, lasia, puuta ja laadukasta designia. Tunnelma vie ajatukset Italiaan, joka on perheen toinen kotimaa. Arkkikalusteelta tilatut kiinteät kalusteet sopivat yllättävän hyvin yhteen keskieurooppalaisen tyylin kanssa.

Pankkiirin koti tuotiin tälle vuosituhannelle
Kivitalon katutasossa on alunperin toiminut pankki, jonka johtaja asui ylemmissä kerroksissa. Pankinjohtajan asunnon ostaneet Venanzia ja Olli-Pekka ihastuivat 3.4m korkeaan kattoon, historian jälkiin ja alkuperäisinä säilyneisiin takkoihin, joita asunnosta löytyy peräti kolme. Asunto oli kuitenkin erittäin huonossa kunnossa ja sen päivitys nykyaikaisen asumisen tarpeisiin vaati mittavan remontin, johon kuului mm. keittiön ja märkätilojen siirto. 113-vuotiaan rakennuksen talotekniikan ja asunnon rakenteiden tuominen tälle vuosituhannelle oli arkkitehti Venanzialle mielenkiintoinen ja antoisa haaste. Hän on ollut mukana remontin suunnittelussa tavallista remontoijaa tarkemmin. Kaikki perustuu Venanzian visioon ja piirustuksiin.

Venanzian intohimo rakennussuunnitteluun ja sisustamiseen vaikuttaa koko perheeseen: kun Venanzia kaipaa haasteita ja projektia, voi edessä olla muutto. Se ei kuitenkaan haittaa. Koti on aina ainutlaatuinen, arkkitehdin suunnittelema kokonaisuus. “Se on hänen erikoisosaamisaluettaan johon en ole kummemmin puuttunut”, toteaa Olli-Pekka jolle toimiva, kaunis koti on tärkeä rentoutumispaikka. Puolisot matkustavat paljon töissään ja kotona vietetty aika on laatuaikaa.

Kriteerit täyttävä kalustesuunnittelija löytyi messuilta
Asunnon oston jälkeen Venanzia alkoi etsiä sopivia kumppaneita. Hän tunnistaa laadukkaan työn jäljen ja tietää miten asioiden tulisi toimia suunnitteluvaiheessa, rakennusvaiheessa ja asukkaiden arjessa.

“Minä olen vaativa asiakas, ja olen italialainen”, naurahtaa Venanzia ja kertoo tutustuneensa Arkkikalusteeseen rakentajamessuilla. Hän tiesi tarvitsevansa mittatilauspalvelua osaavalta käsityöläiseltä, eikä kriteerejä täyttäviä tekijöitä ole montaa Oulun alueella. Arkkikalusteen kalusteissa Venanzia kiinnitti huomiota laadukkaisiin materiaaleihin ja linjakkaaseen muotoiluun. Päätös Arkkikalusteen palkkaamisesta syntyi nopeasti.

Ensin suunniteltiin keittiötä, mutta pian Arkkikalusteelta tilattiin paljon muutakin. Kalustesuunnittelija kulki asunnossa mittaamassa, ideoimassa, tekemässä ehdotuksia ja tarkennuksia. Joskus samaa tilaa tutkittiin useampaan kertaan – vanhassa rakennuksessa mittauksen merkitys korostuu, sillä asunnossa ei ole mitään standardinmukaista. Suoria kulmia on turha hakea. Rakenteissa toistuu kaareva muotokieli, ja tyttären makuuhuoneen kaapistokin on enemmän J:n kuin L:n muotoinen. Kalustesuunnittelijan on oltava äärimmäisen huolellinen työssään, jotta vältytään materiaalihukalta ja lopputulos on linjakas ilman silmiinpistäviä mittausvirheitä.

Ainutlaatuinen palvelukokemus ja toimiva, henkilökohtainen yhteistyö
Kuten arvata saattaa, laaja remontti uhkasi myöhästyä aikataulusta. Tyttären ylioppilasjuhlat oli tarkoitus viettää valmiissa uudessa asunnossa, joten deadline oli tarkka. Lopulta asunnossa oli yhtä aikaa töissä niin paljon eri alojen ammattilaisia, että työmaalla meinasi tulla ahdasta. Kaikki kuitenkin valmistui ajallaan ja paineesta huolimatta myös kiinteät kalusteet vastaavat odotuksia.

“Laatu on hyvää, ja työnjälki on erinomainen. Jos jotain pientä on pitänyt fiksata, palvelu on toiminut. Asentajat ovat tulleet ja laittaneet kaiken kuntoon”, kertoo Venanzia. Hän kiittelee myös asentajien ammattitaitoa: “He olivat nuoria, mutta tarkkoja ja heidän käynnistään jäi aina hyvä mieli.”

Kalustesuunnittelijalle arkkitehti oli tässä tapauksessa paitsi asiakas, myös mieluisa työpari. Suunnittelu hoituikin tiiviissä vuoropuhelussa toinen toisiaan kuunnellen ja ideoita heitellen. Molemmat ovat tuoneet projektiin oman ammattitaitonsa ja tarvittaessa kalustesuunnittelija on osannut myös kertoa rohkeasti, mikäli jokin asiakkaan ajatus ei ole järkevästi toteutettavissa. Yhteistyö on toiminut saumattomasti, sillä Arkkikalusteen tekijöillä on sama intohimo kuin Venanzialla: omasta työstä ollaan ylpeitä ja tehdään kaikki kuin itselleen tekisi. Lopputuloksen täytyy olla toiveiden mukainen ja mieluiten ylittää odotukset.

“Normaalisti kalustemyyjä on kiinnostunut taloudellisesta puolesta, mutta nyt suunnittelija oli enemmän kiinnostunut laadusta, kokonaisuudesta ja lopputuloksesta. Se erottaa Arkkikalusteen muista toimijoista”, toteaa Venanzia.

Projektissa käytettiin muun muassa seuraavia arkkikatalogin ratkaisuja:

Projektissa käytetyt verkkokauppatuotteemme

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *